Breastfeeding.
Biocultural Perspectives
Piscataway: Aldine Transaction, 1995
Jak kiedyś karmiono
niemowlęta piersią?
Na
podstawie: Valerie Filder, The Culture
and Biology of Breastfeeding: A Historical Review of Western Europe, s.
101-126.
Przed okresem neolitycznym i udomowieniem bydła nie było
wyboru. Albo dziecko było karmione piersią, albo umierało. Ewentualnie mogło
być karmione przez inną kobietę niż własna matka. Wzmianki o mamkach pojawiają
się już w starożytnym Egipcie i Mezopotamii. W średniowiecznej i nowożytnej
Europie mamka stała się niezbędna w bogatych rodzinach, co niektórzy tłumaczą
presją na szlachetnie urodzone kobiety, by rodziły jak najwięcej potomków (a
laktacja, jak wiadomo, wydłuża przerwy między dziećmi).
http://www.meltingpotinternational.com/features3_archive1.html |
Karmienie piersią w
wyższych sferach powróciło do łask w drugiej połowie osiemnastego wieku wraz z
oświeceniowymi postulatami powrotu do natury. Niejaki H. Newcom bronił
przekornie kobiet karmiących piersią: „dama, która chce zniżyć się do
karmienia, nawet własnego dziecka, staje się niemodna i nieelegancka, jak
gentleman, który nie chce pić, przysięgać i przeklinać”.
A jak nie karmiono
piersią?
Na
podstawie: Valerie Filder, The Culture and
Biology of Breastfeeding: A Historical Review of Western Europe, s.
101-126.
W starożytności karmiono niemowlęta krowim lub kozim mlekiem,
które podawano w rożkach do ssania, bańkach, garnuszkach ze smoczkami z kawałka
szmatki, butelkach i łyżkach. W grobach niemowlęcych z ok. 4000 lat p.n.e.
znaleziono naczynia do karmienia, niektóre z pozostałościami mleka.
Butelki do karmienia niemowląt. Starożytna Grecja. Muzeum Archeologiczne we Wrawronie (Grecja). http://athenswalker.blogspot.com/2012/08/day-trip-from-athens-to-vravrona.html |
Sztuczne karmienie zastępowało karmienie piersią albo z
powodu mody, albo konieczności. W dobie rewolucji przemysłowej kobiety poszły
do pracy w fabryce, a niemowlęta zostawiły z matkami, babciami czy starszymi
córkami. O urlopach macierzyńskich nikomu się nie śniło, matki wracały do pracy
kilka dni po porodzie. W uprzemysłowionych miastach śmiertelność niemowląt
drastycznie wzrosła. Na wzrost karmienia piersią nieoczekiwany wpływ
miał tzw. Manchester Cotton Famine (1861-1865), kiedy z powodu braku bawełny
spowodowanego wojną secesyjną fabryki ograniczyły produkcję. Zwalniano przede
wszystkim kobiety, które zostały zmuszone zostać w domu i wreszcie miały
możliwość karmienia swoich dzieci. Wówczas mimo trudnej sytuacji ekonomicznej
śmiertelność niemowląt gwałtownie spadła.
Czym karmiono
noworodki?
Na
podstawie: Valerie Filder, The Culture and
Biology of Breastfeeding: A Historical Review of Western Europe, s.
101-126.
W niektórych kulturach istniało przekonanie, że siara
szkodzi dzieciom. Dlatego podawano noworodkom rytualną mieszankę albo mleko
innej kobiety. W starożytnych Indiach przygotowywano dla nowonarodzonego
dziecka mieszankę miodu, klarowanego masła, soku z liści Brahmi i Anata oraz
złotego piasku. Soranus z Efezu (I w. n.e.) polecał jako pierwszy pokarm
przegotowany miód lub miód z kozim mlekiem.
Przy takim postępowaniu świeżo upieczone matki musiały się
sporo natrudzić, żeby utrzymać laktację. Niektóre pozwalały nawet ssać swoje
piersi zwierzętom.
Bardzo ciekawie to zostało opisane.
OdpowiedzUsuńSamo karmienie piersią jest niezwykle ważne i ja również to robiłam jak mój maluch się rozwijał. Bardzo podoba mi się to co napisano w https://whisbear.com/pl/blog/7-pytan-ktore-zadaje-sobie-kazda-mama-karmiaca-piersia/ gdyż na pewno początkująca mama ma masę pytań.
OdpowiedzUsuń